Ons dorp, Povoa de Atalaia, vormt samen met Atalaia do Campo, 2 km verder, de União das Freguesias de Póvoa de Atalaia e Atalaia do Campo. 24 vierkante kilometer met net iets meer dan 1000 inwoners. En dat betekent 49,1 inwoner per vierkante kilometer, ter vergelijking, Amsterdam heeft meer dan 100 keer zoveel inwoners op het zelfde oppervlak.

Beide dorpen stammen al uit de Romeinse tijd of eerder. Zo zijn er nog overblijfselen te vinden, een complete brug (nog dagelijks in gebruik), een damwand. Officieel bestaan de gemeentes sinds ongeveer 1270. Stadsrechten werden aan Atalaia do Campo verleend in 1570, vandaar dat de originele geselpaal uit die tijd een prominente plek in het dorp heeft. Naast een 200 jaar oude Moerbijboom die herinnert aan de Franse invasie hier, toen het leger van Napoleon hier enkele dagen verbleef voordat het districtshoofdstad Alpedrinha innam.

Beide dorpen zijn landelijk, met een relatief oude bevolking. Er zijn meerdere cafés, Voila in Povoa de Atalaia en Casa Velho in Atalaia do Campo zijn onze favorieten. Ook Cantina Santiago in Povoa de Atalaia is goed toeven. Qua terras is Casa Velho de beste, naast de moerbijboom.

Winkelfaciliteiten zijn er nauwelijks, een paar kleine mini-supermarktjes voor hoogstnoodzakelijke boodschappen, maar wie inkopen wil doen moet naar Fundao (20km), Alcains (25km) of -de meest uitgebreide, Castelo Branco (35km). In Povoa is een postkantoor dat 2 uur per dag open is. Net buiten Povoa is een restaurantje, op zondag gesloten.

Elk dorp heeft zijn eigen beschermheilige, Sao Estevao (Sint Sebastiaan) in Povoa, met feestdag in september, Sao Joao (Sint Johannes de Doper) in Atalaia, feestdag op 24 juni.