De Foz Côa-vallei staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt beschouwd als “de belangrijkste openluchtpaleolithische rotskunstsite”. Deze archeologische locatie is verdeeld in twee grote waterwegroutes: 30 kilometer langs de rivier de Côa – Faia, Penascosa, Quinta da Barca, Ribeira de Piscos, Canada do Inferno en 15 kilometer langs de oevers van de rivier de Douro – Fonte Fireira, Broeira, Foz do Côa, Vermelhosa, Vale de José Esteves, Vale de Cabrões.

Rio_Douro_Vila_Nova_de_Foz_Coa

Kunst gegraveerd in steen

Als een enorme openluchtgalerij heeft de Côa-vallei meer dan duizend rotsen met rupestral-tekens, geïdentificeerd op meer dan 70 verschillende plaatsen. Het zijn overwegend paleolithische gravures, die dateren van ongeveer 25.000 jaar geleden.

Ze stellen paarden, ossen, geiten, oeros, herten en gewapende jagers voor en werden op verticale leisteenoppervlakken gesneden met behulp van vier verschillende technieken – dunne incisie (eenvoudig of koud), perforatie, schuren en raspen – die elkaar soms aanvulden. Sommige postpaleolithische gravures hebben sporen van inkt. Côa Valley bewaart schilderijen en gravures uit het Neolithicum en Chalcolithicum, gravures uit de ijzertijd en gedurende de 17e , 18e , 19e en 20e  eeuw lieten de molenaars, de laatste grote graveurs van deze enorme vallei hun merktekens achter.

Trek naar de prachtige landschappen die de rivier de Côa illustreren en ontdek de primitieve kunst van de mensheid!

Daarnaast loopt er in Foz Côa een uniek rewilding-project. Foz Côa ligt op anderhalf uur rijden ten noorden van onze Quinta.