Ruim 3 kilometer buiten Povoa de Atalaia/Atalaia do Campo, tussen andere boerderijtjes en boomgaarden, ligt onze quinta. Met uitzicht op de bergen van de Serra de Gardunha in het westen en noorden, Monsanto en -in de verte- de Spaanse bergen in het oosten. Een licht glooiend gebied tussen de genoemde bergen enerzijds en de heuvels richting Idanha-a-Nova anderzijds.

De Quinta bestaat uit 8 hectare grond, met wisselende bestemming. Zeker de helft is ingeruimd voor olijven, met ruim 450 bomen. Een kleine 100 sinaasappel- en mandarijnbomen, een tiental appelbomen en een onbekend aantal kweepeerbomen vormen het commerciele areaal. Daarnaast zijn er twee wijngaarden, een weilandgedeelte met twee kleine weilanden, en een bosgedeelte met eucalyptus en letterlijk huizenhoge rotsen van graniet.

De Quinta wordt gerund als hobby-boerderijf, waarbij we olijven (olie) en de citrusbomen verwerkt tot producten de agrarische opbrengst vormen. Daarnaast zorgt een moestuin en een aantal kippen ervoor dat we steeds meer zelfvoorzienend leven. Sinds april 2023 zijn er geiten bij die elke dag melk en kaas leveren. Water komt uit eigen bron en put, de stroom wordt voor 95% gewonnen uit zonnestroom via onze zonnepanelen en accu, een heel klein gedeelte wordt nog afgenomen via “het grid”. Alleen gas om te koken komt met flessen. De Quinta is geen bedrijf, alle “opbrengsten” gebruiken we zelf of delen we met anderen.

Aangezien we de Quinta in november 2021 hebben gekocht, is er nog heel veel werk om alles op orde te krijgen. Het terrein was grotendeels verwaarloosd, en we hebben naar schatting nog wel 2 jaar nodig om alles op te ruimen, tot die tijd liggen stukken enigzins braak, of liever gezegd, nog onverzorgd erbij. Uitgegroeide bomen, soms overgroeid met bramen.

De Quinta ligt in een landbouw/fruitteelt-gebied, met vaak uitgestrekte kersen- en perzikboomgaarden tussen olijfgaarden in. Kurkeiken zijn er ook (op de Quinta zelf rond de 100, het merendeel nog klein). Tussen de boomgaarden liggen kleine boerderijen, stukken bosgebied met pijnbomen en acacia’s of mimosa, en tientallen weggetjes en wandelpaden waar verkeer zeldzaam is. Schaapskudden en geiten vormen de dierlijke aanwezigheid voor gehouden dieren, samen met honden, zowel op de Quinta als op omliggende quinta’s. En ja, die hoor je allemaal wel eens blaffen.

Daarnaast zijn er volop wilde dieren, van wilde zwijnen. dassen, otters tot mangoestes en genetkatten, konijnen, arenden, vele soorten vogels, hagedissen, salamanders en meer. Die verschuilen zich tussen struiken en tientallen soorten wilde bloemen en kruiden. Insecten in soorten en maten zorgen voor de noodzakelijke biodiversiteit.

Door de ligging van de velden en de bomen is er overal veel privacy,