Het natuurreservaat Serra da Malcata (16,348 ha) is gebaseerd op een opeenvolging van ronde heuvels van leisteen die zich uitstrekken tot in Spanje door de berg Gata, gegroefd door kleine waterlijnen die aan het zicht onttrokken zijn. In het noorden zijn er sporen van eikenbossen, ooit gedomineerd door kurkeik, opmerkelijk de aanwezigheid van de zoete eikeleik ( Quercus rotundifolia ) en een groot oppervlak bedekt met productiebossen. Interessante rivierbossen in de rivieren Bezágueda en Côa en de Meimoa-stroom. 

Uitgestrekte gebieden met mediterraan struikgewas herbergen een diverse fauna. We belichten de Iberische lynx ( Lynx pardinus ), een van de meest bedreigde zoogdieren in Europa en onderwerp van een herintroductieprogramma in Portugal en Spanje gericht op het vestigen van meer en grotere populaties wilde konijnen, de belangrijkste voedselbron, en het verbeteren van zijn leefgebied. Aanwezigheid van talrijke reptielen en amfibieën , uitgebreide selectie van zangvogels en verschillende roofvogels namelijk vale gier ( Gyps fulvus ), zwarte gier ( Aegypius monachus ) en zwarte ooievaar ( Ciconia nigra ).

In termen van nationale bossen is het de moeite waard om de Mata Nacional da Serra da Malcata (nationaal bos) te noemen met ongeveer 1992 ha en een roeping en voornamelijk gebruik als bos, instandhouding en bescherming. Ook moet worden opgemerkt dat van de 657 ha Mata Nacional da Quinta da Nogueira (Nationaal Bos), ongeveer 400 ha in dit natuurgebied is opgenomen.

In het gebied Zelf wonen nauwelijks mensen. De Setrra de Malcata ligt op ca. drie kwartier rijden noordoostelijk van onze Quinta.